top of page

Ortodontik Tedaviler

Aligner - Invısalign

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çenelerin doğru hizalanması, düzgün bir ısırık oluşturulması ve estetik bir gülümseme elde edilmesi amacıyla uygulanan bir tıbbi tedavi yöntemidir.

ortodontik tedavi ankara, diş teli ankara
Ortodontk Tedaviler Çapa

Ortodontik Tedaviler

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çene yapısının düzgün hizalanması ve uyumlu bir ısırık oluşturulması için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, dişlerin düzgün hizalanmasını ve çenelerin doğru şekilde birbirine oturmasını sağlayarak estetik ve fonksiyonel sorunları düzeltmeyi amaçlar.

 

Ortodontik tedavi genellikle dişlerin düzensiz hizalanması, çapraşıklık, çene deformiteleri, aşırı diş aralıkları, çapraşıklık, çene uyumsuzlukları gibi sorunları düzeltmek için uygulanır. Bu tedavi yöntemi, genellikle gençlik döneminde tercih edilse de yetişkinlerde de uygulanabilir.

 

Ortodontik tedavi, dişlerin hareket etmesini sağlayan braketler, teller ve apareyler gibi düzeltici cihazlar kullanılarak gerçekleştirilir. Braketler, dişlerin üzerine yapıştırılan ve tellerle birlikte çalışarak dişleri hizalamaya yardımcı olan küçük yapılardır. Telller ise braketler arasında geçen ve dişleri yönlendiren ince metal veya plastik tellerdir. Apareyler ise çene uyumsuzluklarının düzeltilmesinde kullanılan özel cihazlardır.

 

Ortodontik tedavi süreci, kişinin sorunlarına bağlı olarak farklı uzunluklarda olabilir. Tedavi süresi genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Tedavi süresi boyunca düzenli kontroller yapılır ve gerekli ayarlamalar yapılır.

 

Ortodontik tedavi, estetik bir gülüş sağlamakla birlikte aynı zamanda çiğneme fonksiyonunu iyileştirir, diş ve çene problemlerinin ilerlemesini önler, dişlerin daha kolay temizlenmesini sağlar ve çene eklemlerine olan baskıyı azaltabilir.

 

Ortodontik tedavi, diş hekimleri tarafından planlanır ve uygulanır. İhtiyaçlarınızı belirlemek ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmek için bir diş hekimine danışmanız önemlidir.

 

Ortodontik tedaviler ile, hemen hemen her olası diş hizalama problemini çözebilirken, başarılı tedavi, iyi hasta uyumuna bağlıdır. Tedavi sürecinde braketlere ek olarak elastikler kullanmak, takip randevularına uymak ve ağız hijyenine dikkat etmek,tedavi sürecini hızlandırır, istenen sonuçları almayı kolaylaştırır.

 

Braket Çeşitleri

 

Sabit ortodontik tedaviler yapılırken farklı materyaller kullanılabilmektedir.

 

Metal braketler: Ortodontik tedavilerde sıklıkla uygulanır. Dişlerinizin üzerine yapıştırılarak kullanılan bu braketler, ortodontik teller sayesinde dişleri hareket ettirirler.

Şeffaf Braketler: beyaz veya şeffaf renkte üretilebilen seramik braketler, metal braketler ile aynı prensipte çalışırlar.Diş üzerinde renkleri dolayısıyla  daha az farkedildiğinden estetik görünüm verirler. Bunun yanında daha fazla bakım ve kullanım sırasında daha fazla dikkat gerektirmesi gerektiğinden erişkinlerde kullanımı tercih edilir.

Lingual braketler: Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan sabit metal braketlerdir. Dışarıdan görünmemeleri nedeniyle ortodontik tedavilerde estetik görünümü arttırır. Braketlerin dişlerin iç yüzeyine uyumunu sağlaması amacıyla diğer braketlerden farklı olarak kişiye özel üretimi yapılır. Tedavi tekniğindeki farklılıklar nedeniyle dişlerin ön yüzeyine takılan braketlere göre tedavi süreleri daha uzundur.

Şeffaf Plaklar (Alignerlar): Bu tedavi yöntemi, şeffaf ve çıkarılabilir alignerlar kullanarak dişlerin hizalanmasını hedefler. Alignerlar, özel olarak tasarlanır ve belirli bir süre kullanılır. Alignerlar çıkarılabilir olduğu için hijyen ve yeme-içme konusunda daha fazla esneklik sağlar.

 

Ortodontik tedavi süreci, hastanın durumuna ve tedavi ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Tedavi süresi, dişlerin hareket etme hızı, hedeflenen sonuçlar ve tedaviye uyumu gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Tedavi süreci boyunca düzenli kontroller yapılır ve gerektiğinde braketler veya alignerlar değiştirilir.

 

Ortodontik tedavinin faydaları arasında şunlar bulunur:

 

Düzgün hizalanmış dişler ve düzeltilmiş çene yapısıyla daha sağlıklı bir ağız sağlamak.

Estetik bir gülümseme ve yüz profilinin iyileştirilmesi.

Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının düzeltilmesi.

Dişler ve çene eklemleri üzerindeki stresin dengelenmesi ve aşınmanın azaltılması.

Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının önlenmesi için daha kolay temizlenebilen dişlerin elde edilmesi.

Ortodontik tedavi, bir diş hekimi veya uzman bir ortodontist tarafından planlanır ve yönetilir. İdeal tedavi seçeneği, hastanın durumuna, yaşına, tedavi ihtiyaçlarına ve kişisel tercihlere bağlı olarak belirlenir.

Tag: ortodontik tedavi, ortodonti tedavisi ankara,

bottom of page