KIRIK BİR RETAİNER'IN DEĞİŞTİRİLMESİNİN ÖNEMİ
Ortodontik tedavi aldıktan sonra hastalar, retinalarını düzenli olarak takmanın ne kadar önemli olduğunu bilmelidir. Hastalar genellikle retinalarını yeterince uzun süre taktıklarına kendileri karar verir ve onları takmayı bırakır veya hasar görmüş bir retainer’ı değiştirmekle uğraşmazlar.
Ancak, ortodonti uzmanının talimatları doğrultusunda retainer takmaya devam etmek ve bir kırık retainer’ı mümkün olan en kısa sürede değiştirmek son derece önemlidir. Öneri doğrultusunda retainer takmak, tedavinizin önemli bir parçasıdır ve yeni gülüşünüzü korumanızı sağlar. Retainer, çenenizin iyileşme sürecindeyken dişlerinizin eski yerlerine geri dönmesini engellemeye yardımcı olmak için kullanılır.
Hasarlı Bir Retainer’ın İşaretlerini Belirleme
Ortodontik tedavi sonrasında retainer kullanırken, hasar belirtilerine dikkat etmek iyi bir fikirdir. Kırık veya hasarlı bir retainer, amacını gerektiği gibi yerine getirmeyebilir, bu da sonucu etkileyebilir dişlerinizin yeniden çapraşıklaşmasına neden olabilir. Funda Sarıkaya Dental CLİNİC’ te, izlemeniz gereken hasar belirtilerini sizin için derledik
Retainer’da Çatlaklar
Retainerlar plastik, tel veya ikisinin bir kombinasyonundan yapılabilir. Eğer plastik bir retainer kullanıyorsanız, herhangi bir çatlak olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Eğer birkaç küçük çatlak fark ederseniz, ortodontiste başvurmalısınız, çünkü yeni bir retainer ‘a ihtiyacınız olabilir.
Eğer çatlak olan bir retainer kullanmaya devam ederseniz, çatlaklar daha da büyüyecek. Bu, retainer’ın dayanıklılığını kaybetmesine ve dişlerinizi düzeltilmiş konumlarında tutma yeteneğine zarar verecektir. Bu durumda, uzun bir süre retainer takmanız gerekebilir ve ciddi durumlarda, braketlerin veya şeffaf plakların tekrar takılması gerekebilir.
Retainer ‘ınız Sallanıyor veya Uymuyorsa
Retainerlar zamanla aşınır ve genişleyebilir. Bu durumda, retainer dişlerinizin etrafında gevşek hissedebilir ve değiştirilmesi gerekebilir.
Eğer retainer’ınızı bulaşık makinesinde veya kaynar suda yıkarsanız, retainer’ın şeklini kaybetmesine neden olabilirsiniz. Eğer retainer’ınızın şeklini kaybettiğini görüyorsanız veya hissediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede ortodontiste başvurun. Retainer’ınız artık uymadığında, retainer tamiri veya yeni bir retainer düşünün.
Eğer retainerınızı düzenli olarak takmazsanız, tekrar takmaya çalıştığınızda bir miktar rahatsızlık hissedebilir veya uymadığını düşünebilirsiniz. Bu, bir kırık retainer’ın bir göstergesi değildir. Eğer retainerınızı bir süre takmamışsanız, endişelenmeyin, muhtemelen yeni bir tane almanıza gerek yoktur.
Retainer’ınız Kırılırsa Ne Yapmalısınız?
Retainer’ınızı kırmak sinir bozucu ve pahalı bir durum olabilir. Ancak, zararı en aza indirmek ve en kısa sürede retainer’ınızı takmaya geri dönmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Ortodontistinizin muhtemelen dişlerinizin yeni kalıplarını alması gerekebilir, bu nedenle kırık retainer durumunuzu mümkün olan en kısa sürede bildirmek önemlidir.
Retainer’ınızı Hasardan Koruma
Retainer’ınızı hasardan korumak için düşünürken, retainer’ların hassas olduğunu hatırlamak önemlidir, bu yüzden dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Retainer’ınızı takmadığınız zamanlarda, bükülmesini veya kırılmasını önlemek için güvenli bir yerde saklayın. Retainer’ınız için sert bir kılıf bulundurmak hasarı engellemeye daha yatkındır.
Retainer’ınızı düzenli olarak temizlemek önemlidir. Dişleriniz gibi, plak ve bakteri, retainer’ın yüzeyinde birikebilir, bu nedenle en azından günde bir kez temiz bir fırçalama yapmak önemlidir. Retainer’ınızı haftada en az bir kez sabun ve su veya retainer temizleyici içinde bekletmek, retainer’ın yüzeyinde kalan herhangi bir bakteriyi öldürmeye yardımcı olabilir.
Retainer’ınızı bakımıyla uğraşmak biraz zahmetli gibi görünebilir, ancak aslında oldukça basittir. Bu basit ipuçlarını takip ederek, retainer’ınızı hasardan koruyabilir ve tamir veya değiştirme gerektirmeden en iyi şekilde kullanabilirsiniz.
#ortodontiktedavideneyimleri #hızlıortodontiktedavi #Invisalign #çocukortodontisi #şeffafplaktedavisi #ortodontiktedavimaliyeti #dişteliöncesisonrası #dişteliileyemekyeme #ortodontiktedaviplanlaması #ortodontikliniği #dişteliçeşitleri #Ortodonti #ortodontirandevusu #diştelinasıltakılır #dişteliilekonuşma #ortodontiktedaviaşamaları #brakettedavisi #diştelitemizliği #ortodontiktedavifiyatları #dişteliproblemleri #diştelitedavimerkezleri #ortodontiktedavisüresi #lingualortodonti #diştelisonrasıbakım #dişteliilesporyapma #ortodontiktedavisonuçları #ortodontiktedavisonrası #estetikortodonti #ortodontikapareyler #çenedüzeltme #ortodontiktedaviyöntemleri #dişdüzeltme #ortodontiktedavirehberi #ortodontiktedaviöncesi #ortodontikmuayene #ortodontikbozukluklar #diştelinasıltemizlenir #ortodontiuzmanıseçimi #diştelifiyatları #ortodontikplaklar #diştelibakımı #dişhizalama #diştelirenkseçenekleri #yetişkinortodontisi #ortodontiktedavisüreçleri #diştelitavsiyeleri #dişteliacısı #ortodontiuzmanı #diştelitedavisi
留言